Els 200 anys de Richard Wagner

dijous, 14/06/2012 | Música, Notícies

Per celebrar celebrar el bicentenari del naixement de Richard Wagner,  el Gran Teatre del Liceu i altres entitats han preparat un programa que inclou tallers, projeccions i audicions musicals per donar a conèixer la personalitat del compositor i la seva relació amb Catalunya. L’aniversari arranca el setembre del 2012.

Richard Wagner (1813-1883) anunciava que escrivia “música amb signe d’exclamació!”, una declaració d’intencions del músic –i personalitat– que va contribuir a canviar la manera de pensar i sentir de tota una època. Qui va anunciar l’obra d’art total també va deixar la seva petjada a la Catalunya: el juliol de 1862 els obrers de la coral d’Anselm Clavé i les veus femenines del Cor del Liceu van interpretar per primera vegada la marxa de ‘Tannhäuser’. El 1913, la nit de Cap d’Any, es va estrenar al Liceu l’òpera ‘Parsifal’, que tant va entusiasmar Francesc Viñas.

Coincidint amb el bicentenari del seu naixement, el Gran Teatre del Liceu i més de vint entitats culturals més, han dissenyat el programa d’activitats, entre les quals destaquen cinc projectes interdisciplinars per a tots els públics, tant melòmans com aficionats de carrer.

Un dels plats forts és musical i s’inicia amb la participació del Festival de Bayreuth al Gran Teatre del Liceu, amb la representació d’òperes com ‘Lohengrin’ i ‘Tristan und Isolde’. La programació musical dissenyada pel Centre Robert Gerhard es completa amb concerts que mostren la vena simfònica i els ‘lied’ de Wagner. Se celebraran al Palau de la Música, L’Auditori, el Festival de Peralada i la Schubertíada de Vilabertran.

L’Arts Santa Mònica acollirà una exposició on es mostraran per primera vegada els panells que decoraven l’Associació Wagneriana de Barcelona, obra d’Adrià Gual, i es plantejaran les relacions entre la música i les arts plàstiques. Centres musicals de referència se sumaran a la celebració amb petites exposicions, que serviran per crear itineraris wagnerians per la ciutat.

A nivell acadèmic s’ha creat un programa que vol apropar al concepte ‘Gesamtkunstwerk’ (obra d’art total) creat per Wagner. Els estudiants del conservatori del Liceu interpretaran obres poc conegudes del compositor; a l’Institut del Teatre Carlus Padrissa de la Fura dels Baus dirigirà un taller sobre ‘Parsifal’; també tindrà lloc un curs dedicat a ‘L’Anell dels Nibelungs’ (conduït per Ramon Gener, presentador d’Òpera en texans) i als wagnerians catalans; i l’Institut Goethe acollirà conferències que analitzen la influència del compositor en l’escena contemporània.

Però Wagner també serà al carrer i al cinema. Més de 600 corals d’arreu de Catalunya reinterpretaran, 150 anys després, els cors de ‘Tannhäuser’ i la Filmoteca dedicarà un cicle als films on Wagner és present, com a personatge o a través de la seva música.

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús