Descobrim el nou DHUB

dimecres, 9/05/2012 | Arts, General, Notícies

L’edifici acollirà el festival OFFF, del 17 al 19 de maig, però no està previst que obri les portes fins al 2013. L’equipament, de 25.000 metres quadrats, albergarà les col·leccions del Museu d’Arts Decoratives, el Museu Tèxtil i d’Indumentària, el Museu de Ceràmica  i el Gabinet d’Arts Gràfiques i acollirà la biblioteca del Clot.

dhub1.jpgdhub2.jpgdhub5.jpgdhub7.jpgdhub8.jpgdhub9.jpgdhub10.jpgdhub11.jpg

El projecte del nou DHUB comença a caminar. Si la setmana passada Pilar Vélez va ser presentada com a nova directora del DHUB, avui ha estat el torn de l’equipament de la Plaça de les Glòries, un projecte de 25.000 metres quadrats que aspira a convertir-se en l’epicentre del disseny a Barcelona. La caixa de l’edifici ja està enllestida i es prepara per acollir els actes del Festival OFFF.

L’edifici de MBM Arquitectes s’ha construït sobre l’eix del carrer Àvila (un homenatge a perspectives com la de l’Hospital Clínic) i el vestíbul, que comunica el Poblenou amb les Glòries, és l’artèria principal del recinte. La particularitat la ‘grapadora’ –el sobrenom que rep l’obra– és que creix en amplada a mesura que incrementa l’alçada, una manera de minimitzar la superfície de terreny utilitzat, qualificat com a zona verda.

Per respondre a aquest principi d’optimització, l’espai s’ha concebut en dues parts molt diferenciades. La part superior, per sobre dels 14,5 metres, té forma de paral·lelepípede i fa la mateixa amplada que el carrer Àvila; compta amb un auditori i espai per acollir les exposicions temporals. L’altra part és subterrània i s’ha construït aprofitant el desnivell de la plaça. Aquest és el cor de l’edifici, on s’ubiquen la sala principal d’exposicions, les sales de reserva i les oficines del DHUB, la biblioteca del Clot, les sales per a activitats educatives, la cafeteria i la botiga.

L’aspecte industrial de l’edifici va molt lligada a l’ús del zenc com a revestiment, un material que permet que l’edifici sigui lleugerament flexible com manen els seus voladius, i el vidre (la llum natural és un dels punts forts del conjunt). Ara encara predomina la pedra i els colors grisos i terrosos, però als voltants del DHUB hi haurà verd gràcies al recobriment de les diferents terrasses amb vegetació, i la pèrgola del carrer Àlaba es decorarà amb l’escultura de grafisme lluminós de David Torrents, que jugarà amb les interferències sonores i tàctils dels espectadors.

El projecte ha costat 100 milions d’euros, un preu que segons Jaume Ciurana, regidor de Cultura de l’ajuntament, s’expliquen perquè el DHUB “és un equipament pensat en un altre moment”. La primera pedra del recinte es va posar el 18 d’abril del 2009, però la idea de creació d’un museu dedicat al disseny, segons ha recordat Pilar Vélez, es va començar a gestar al 94-95, amb l’exposició ‘Arts Decoratives a Barcelona. Col·leccions per a un museu’ de La Virreina. Tot i no haver definit el projecte museogràfic del museu –que té raó de ser per tot el patrimoni que es conserva–, el DHUB acollirà les col·leccions del Museu de les Arts Decoratives, el Museu Tèxtil i la Indumentària, el Museu de Ceràmica i el Gabinet de les Arts Gràfiques i podria obrir portes a principi del 2013.

Etiquetes: ,

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús