La Vil·la Urània, en perill

dimecres, 2/05/2012 | Ciutat, General

Vil·la Urània, un antic parvulari i originalment l’observatori astronòmic de Josep Comas i Solà, serà enderrocada el 7 de maig per reconvertir-se en equipament públic per al barri.

El 7 de maig comencen les tasques d’enderrocament de Vil·la Urània, l’antic observatori astronòmic de Josep Comas i Solà, situada al número 29 del carrer Saragossa. Al singular edifici del districte de Sarrià-Sant Gervasi, Comas i Solà va realitzar importants estudis sobre els planetes i descobriments de planetes i cometes.

El primer director de l’Observatori Fabra, tal com explica l’historiador de la ciutat David Cortijo, va cedir l’edifici a l’ajuntament (1937) amb l’objectiu que es convertís en observatori popular o que acollís alguna institució cultural. Després de funcionar com a parvulari, la casa va estar a punt de ser venuda a un propietari privat el 1994. La Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona va demanar que fos requalificada com a equipament públic i que s’inclogués a la llista d’edificis catalogats de la ciutat.

L’ajuntament ha assenyalat que l’espai que deixaran les fiques del número 29 i 31 del carrer Saragossa es destinarà a construir el Casal de Barri d’El Farró, un equipament reclamat com a prioritari per l’associació de veïns. El consistori també ha destacat la mala condició de Vil·la Urània i ha destacat que no té valor arquitectònic  (i que ha estat modificat per respondre als diferents usos), després de realitzar un estudi històrico-artístic per deixar constància dels diferents elements de la casa.

“Hi ha hagut diferents lluites per conservar Vil·la Urània”, diu Cortijo, tot recordant un article de Sempronio a La Vanguardia, als anys 80. Alhora, reivindica la conservació de figures rellevants del país, com la del cèlebre astrònom de projecció internacional. “El parvulari no va reconèixer el nom de Comas i Solà, que està com escrit a mà a la placa del centre”. Ara el casal de barri podria anomenar-se Comàs i Solà i conservaria la placa en record del científic.

©Altres Barcelones

 

6 comentaris

 • Neus.

  03/05/2012 1:47

  Quina estima té l’ajuntament al patrimoni de la ciutat!
  Gràcies per fer-ho públic!

 • Anna Manso

  03/05/2012 11:36

  Uns quants dies m’he passat dins aquest espai, uns quants.

  I el més llastimós és que no és l’únic en perill a Gràcia. Mireu-vos aquest enllaç http://salvemeljardi.blogspot.com.es/

  El jardí del carrer Encarnació també perilla. A Gràcia som uns desgraciats.

 • Glòria Domènech

  04/05/2012 11:15

  Segons altres Associacions de Veïns de Sarrià-Sant Gervasi, que s’oposen a l’enderrocament, hi ha un altre projecte de Casal de Barri molt a prop. A més, donat que no hi ha pressupost per construïr el projecte, segurament un cop enderrocat quedarà el solar buit durant anys. Molts veïns no volem equipaments a costa de destruïr el patrimoni històric i paisatgístic.

 • Margarita Burbano

  04/05/2012 12:15

  Me parece horrible el poco respeto hacia el patrimonio de la ciudad. Se debería tratar de parar el derribo de esta casa.

 • Eulàlia Petit

  05/05/2012 22:46

  El dilluns dia 7 de maig, a les 8h del matí, us esperem a tots els que estigueu lliures, a les portes de la Vil.la Urània, Carrer Saragossa 29 i Via Augusta 101. Hem de fer que no comenci l’enderroc! Jo hi seré

 • Eulàlia Petit

  05/05/2012 22:49

  El diluns a les 8h del matí, cita davant l’entrada de la Vil.la Urània que dóna a la Via Augusta (entre C St Eusebi i C Saragossa). Hem d’impedir que comenci l’enderroc. Jo hi seré!
  Eulàlia Petit

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús