La intervenció paisatgística al Turó de la Rovira rep el Premi Europeu de l’Espai Públic Urbà

dimarts , 24/04/2012 | Ciutat, Notícies

©Colectivo Anguila

La intervenció paisatgística als cims del Turó de la Rovira, on es conserven les restes d’una bateria antiaèria construïda durant la Guerra Civil, ha rebut el premi Europeu de l’Espai Públic Urbà 2012 Ex-Aequo.

L’obra de Jansana, De la Villa, De Paauw Arquitectes, Jordi Romero i Associats ha estat reconeguda amb el guardó per la seva restauració i el pla d’accessibilitat a un mirador –seu del MUHBA– en què conviuen les restes del refugi antiaeri i l’assentament de barraques posteriors.

El jurat ha valorat el projecte dut a terme al barri del Carmel i ha alabat “el tractament delicat i elegant d’un espai amb una història recent i una posició fins ara marginal dins de la ciutat de Barcelona”. També s’ha tingut en compte la major accessibilitat al mirador de 360º sobre la ciutat i el projecte, que permet conservar un espai de memòria col·lectiva. “S’hi evoca la Guerra Civil i, alhora, s’aporta valor afegit a les restes d’un assentament d’habitatges autoconstruïts, evitant tot indici de sobreactuació”. El jurat ha afegit que la intervenció ha inclòs aquest “espai marginal en la totalitat de la consciència de la ciutat”.

Les acampades a la Plaça del Sol de Madrid també han estat reconegudes pel certamen europeu dins de la categoria especial. El premi ha provocat la discussió al voltant del concepte d’espai públic, entès com a continent físic o com a escenari de l’expressió cívica i social.

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús