El rei de les vinyetes

dijous, 25/04/2013 | General, Llibres

Ralf Konig

Recordo perfectament la primera vegada que va caure entre les meves mans un volum de El hombre deseado. En plena adolescència em va impactar i sorprendre aquell còmic tan divertit ple de personatges amb nassos de patata i tan ben dotats. El firmava un tal Ralf König, un autor alemany que tot just començava i que amb el temps s’ha convertit en el que es mereix: una autèntica icona en el món gai gràcies a la seva particular forma de retratar les relacions personals, sempre amb un brillant sentit de l’humor. Des del seus inicis han passat 30 anys i tots ens hem fet força més grans. Durant aquest temps, König ha publicat desenes de volums –molts de culte- i ha venut més de set milions de llibres en divuit idiomes. Fa uns dies, el dibuixant va tornar a Barcelona per presentar el seu últim àlbum, Divinos de la muerte, un recull d’històries curtes. König estima la ciutat. El 1988, una de les seves historietes més populars, El condón asesino, va guanyar el premi a la millor obra estrangera al Saló del Còmic. “Va ser un dels primers reconeixements que vaig tenir a nivell professional. Vaig començar a dibuixar d’una forma amateur. Per a mi era un passatemps. Venir a Barcelona, guanyar el premi, va ser una de les coses que em van ajudar a què dibuixar còmics es convertís en el meu ofici”, explica amb certa nostàlgia.

 König, resident a Colònia des de fa un munt d’anys, és un tipus amable, tranquil, a qui t’emportaries a fer una copa. Està a punt de fer-ne 53 i el preocupa el pas del temps. Això és un element recurrent en la seva obra recent. “Les meves preocupacions han canviat. Els meus còmics ja no passen tant en bars i clubs d’ambient. Suposo que m’estic fent gran”, diu entre rialles i mirant amb un gest de complicitat a la seva parella, un atractiu alemany de gairebé dos metres. De fet, en un dels seus pròxims llibres, els seus dos personatges més populars, la parella que formen Konrad i Paul, s’enfrontaran a la crisi dels 50. Com el seu pare.

 Aquesta és la quarta vegada que visita el Saló i un cop més s’ha fet un fart de firmar exemplars dels seus àlbums editats tots aquí per La Cúpula. “A Espanya i a França tinc els meus seguidors més fidels. Estic encantant perquè mai m’hagués imaginat tenir èxit fora del meu país”. El dibuixant és un dels pocs autors tan explícitament gais amb un nombre tan elevat de seguidors entre el públic heterosexual. “En la vida quotidiana no hi ha tanta diferència entre homosexuals i heterosexuals. La gent es reconeix en els meus personatges perquè parlo de temes universals que interessen a tothom com ara les relacions de parella o el sexe”, apunta.

 En un parell d’ocasions les obres de König s’han portat al cinema, però amb un resultat agredolç. “No estic content amb cap de les meves pel·lícules. Els alemanys no som bons fent comèdies i el que es pot veure en aquestes adaptacions no és el meu humor”. L’any passat també es va poder veure un documental del cineasta Rosa von Praunheim sobre la seva trajectòria. Tampoc va quedar gaire content amb el resultat. “El director només es va interessar pel que concernia al món homosexual, la part social i política, però no va transcendir ni es va implicar en el meu procés de creació. I m’hauria agradat”. König publicarà aviat un llibre dedicat a Santa Úrsula, la patrona de la seva ciutat, i clourà així una etapa dedicada a la religió que ens ha deixat tres llibres més amb la seva pròpia interpretació de la Bíblia. I després? “Tinc ganes de tornar als orígens i escriure històries sobre el món gai. Vull divertir i expressar la meva filosofia de vida”, afegeix. I nosaltres que ens n’alegrem.

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús