Unes notes sobre el Sónar

dilluns, 18/06/2012 | Clubs, DJ, General, Música

sonar5.jpg

Barcelona ha viscut l’edició de més èxit del Sónar si fem cas a la xifra d’assistents. 98.000 persones han passat per la 19ena edició del certamen, tot un rècord. Els números són impressionants. Us enganxo uns breus comentaris després de viure’l a pinzellades aquests dies.

Lana del Rey era l’artista que més expectació mediàtica havia aixecat. Hi havia ganes de veure-la i comprovar en primera persona si tot el que s’havia dit d’ella era veritat o mentida. El concert va estar bé però li va faltar alguna cosa. La nord-americana es va presentar acompanyada d’un piano, una guitarra elèctrica i una secció de cordes. Va sonar molt bé però a la proposta li va faltar força. Van faltar els temes més moguts i tots ens vam quedar amb ganes de poder ballar una estona. Del Rey progressa adequadament però li falten taules, aspecte –d’altra banda- totalment normal per una noia tan jove.

sonar3.jpg

Un dels meus concerts favorits d’aquesta edició ha estat el de Metronomy. La banda de culte va presentar en directe l’excel·lent The english riviera (2011) i va triomfar al SonarLab. Temes com The bay van fer embogir al personal que saltava amb els quatre de Devon. En la mateixa línia, els Hot Chip també van estar molt bé. El seu nou disc, In our heads (2012), és molt ballable i les noves versions d’alguns dels seus temes més coneguts van sonar potents. En canvi, el projecte paral·lel de Joe Goddard, The 2 Bears, em va decepcionar. Pensava que tocarien el seu disc i només els van fitxar per una sessió. Van estar correctes, però hagués estat bé veure com recreaven en viu l’hedonista Be Strong (2012).

Sonar2.jpg

El concert de dijous a la nit de New Order va ser una molt bona forma de començar la festa. Tenint en compte els anteriors concerts del grup a Barcelona, déu n’hi do. Tothom estava d’acord que la seva actuació va ser força digna. El seu llegat es tan contundent que la cosa ha d’anar molt malament per destrossar temes com ara Blue Monday o Bizarre Love Triangle.  El fet que la majoria dels assistents fossin convidats i guanyadors d’un concurs patrocinat per una marca de cervesa va fer que la nit del dijous al Sónar el públic fos majoritàriament local, tota una excepció. Va estar molt bé. A veure si l’any que ve continuen amb aquesta aposta i el públic de casa recupera protagonisme.

DJ2D2.jpg

Es d’agrair que de tant en tant hi hagi algun DJ que es deixi de sofisticacions i beats impersonals i aposti pel mainstream de qualitat. Una mica de pop o house melòdic venen molt bé a segons quines hores. Per això aplaudeixo que DJ2D2 apostés en el seu xou audiovisual al SonarPub per temes d’Adele, Michael Jackson o Bob Marley barrejats amb sabatilla de la bona. Fatboy Slim també va fer concessions populars punxant remixos de Donna Summer o Basement Jaxx.

Sonar1.jpg

Hi ha qui diu que les xifres d’assistència a aquest Sónar demostren les ganes del personal d’evadir-se. No sé si aquest és també el motiu pel qual aquest any hi havia tanta gent drogant-se. No ens enganyem. Evidentment, al Sónar va molta gent amb ganes de passar-s’ho bé i que no es pren res. Però també hi ha un número important de persones que no tenen cap tipus de mania en prendre i barrejar qualsevol tipus de substància. Potser el que més sorprèn al Sónar és la falta de vergonya amb la que ho fan. Tant de dia com de nit es pot veure a gent, molta, drogant-se a qualsevol lloc. O comprant material al primer que passa. I això té un perill evident. La nit de dissabte l’associació Energy Control, que es dedica a la informació i l’assessorament sobre drogues, va advertir als serveis mèdics que algú estava venent com si fos cocaïna una substància anomenada 2C-I. Els seus efectes poden ser nefastos, especialment si es pren sense consciència del que és i es barreja amb altres drogues.

sonar7.jpg

Parlant del serveis mèdics, la seva tasca és excel·lent. Al Sónar saben amb què juguen i aposten per tenir una zona mèdica molt ben equipada per evitar-se ensurts. Però algun dia en poden tornar a tenir algun de gros. Són desenes les persones que durant les nits del festival van arribar inconscients a la infermeria. També va haver-hi diverses persones que van ser agredides i a qui es va robar la cartera o el telèfon mòbil aprofitant el seu estat d’evasió per les drogues. Segurament, amb més de vint mil persones circulant per les instal·lacions, són pocs casos. Però s’han de tenir en compte. El Sónar és fantàstic i tothom hauria de poder marxar a casa amb un somriure a la boca.

Hot Chip.jpg

L’any que ve el Sónar compleix 20 anys. Segur que la festa serà grossa i hi haurà moltes sorpreses. Veient l’èxit de públic i les ganes de passar-s’ho bé no estaria de més que recuperessin el quart escenari que van suprimir fa uns anys. A la meva carta als reis mags també demanaria més protagonisme pel pop electrònic. Aquest any he trobat a faltar propostes com la de Little Boots o Róisín Murphy d’altres edicions. Sé que no és el mateix per doneu-li un cop d’ull aquí  al cartell del festival LoveBox que s’ha fet els mateixos dies que el Sónar a Londres. És impressionat. Molts noms (Lana del Rey, Hot Chip, Friendly Fires, Azari & III…) es repeteixen. Però n’hi ha d’altres que no i que al Sónar d’aquest any no haguessin desentonat gens com ara Niki & The Dove, Little Dragon o Patrick Wolf.

4 comentaris

 • Eric Anguera

  18/06/2012 11:56

  No sé que és pitjor, l’estil caòtic gramatical d’aquest “periodista” amant dels punts a part inútils, o el puretisme snoob i hortera que defineix Metronomy com a grup de culte ( el pitjor concert del Sónar amb l’escenari lab agobiant i on no se sentia el baix i el cantant desafinava). També sorprèn que ha partir de les dues de la nit ja no existeix Sonar per aquest noi, potser tan sols a ell el van agredir, robar la cartera i va quedar evadit per les drogues, perquè aquestes coses en el meu Sonar 012 no van succeïr. En fi, el Sonar és el petit esterisc dins el trist panorama músical de la “Springstesca” ciutat de Barcelona.

 • Josep Maria Sarri

  18/06/2012 12:11

  Evidentment, Enric, això és una opinió personal. M’hagués agradat veure molts més concerts. Però un no pot estar a tot arreu! El Sónar és genial i tothom viu experiències diferents. Gràcies per dir la teva. Quins van ser els teus concerts favorits? No seré jo qui defensi a Springsteen…

 • Carles Praxedes

  18/06/2012 12:27

  Amic Eric, repassa l’ortografia, a veure si l’snob pureta ets tu.
  Ciao!

 • Jaume M.

  18/06/2012 12:40

  Doncs a mi em sembla molt bé que algú parli de la presència de drogues al Sónar perquè és evident que són un element a tenir en compte…

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús