El dia de l’abdicació des de Catalunya (4 idees)

dilluns, 2/06/2014 | Uncategorized

1) Ho disfressaran tant com podran, però jo tampoc no tinc cap dubte que la clau principal de l’abdicació és Catalunya. Com ha explicat molt bé avui Vicent Partal en el seu editorial a Vilaweb, la gran operació de la tercera via s’ha posat avui en marxa. L’estat ho fia tot a la figura de Felip VIè. Un monarca jove, sobradament preparat, dialogant i modern que té l’encàrrec de l’Ibex 35 d’emparar una refundació constitucional capaç de trencar per la meitat el bloc social i polític sobiranista i arruinar el procés.

2) Ja veurem, però, en quines condicions arriba Felip a la data de la seva coronació, d’aquí a un parell o tres de setmanes. Tornem a estar davant d’una operació d’estat fet a corre-cuita i a esquenes –una vegada més– de la voluntat popular, com l’episodi de la reforma de l’article 135 de la Constitució, però aquest cop amb una transcendència simbòlica absoluta. El republicanisme espanyol no té prou força per impedir la successió i forçar la caiguda de la monarquia, però a Espanya hi ha prou mala llet social acumulada i prou massa crítica política com per convertir els pròxims dies en un via crucis  per als grans partits i per al propi aspirant a la Corona.  No és descartable que la imatge renovadora del Príncep ja s’hagi socarrimat el dia que li posin la corona a la testa i Felip VIè esdevingui el gran símbol de la no-democràcia.

3) Mentre la successió no hagi culminat, el bloc català per la consulta patirà, perquè un dels seus components, ICV-EUiA, s’implicarà a fons en la política espanyola en clau republicana. És normal que ho faci perquè aquest és el seu programa, República federal plurinacional, i no tornarà a haver-hi en molt de temps una oportunitat com aquesta. Estan obligats a empènyer i a agafar la pancarta de la III República. No fer-ho seria trair el seu programa, la seva tradició i la seva pròpia essència. Ja tornaran.

4) Si entenem la 3a via com una política de gestos, podem comptar que començarà el mateix dia de la coronació de Felip VIè. Parlarà en català, vindrà a Barcelona, dirà paraules boniques i es fabricaran moltes portades de laboratori. Si en canvi entenem la 3a via com una oferta concreta, per escrit i firmada pels dos grans partits espanyols, trigarà molt més a arribar si és que arriba. Les eleccions han deixat KO el PP i el PSOE, i en el cas del PSOE, a més, s’ha obert un periode de greus turbulències internes. Fins que no es consolidi una nova direcció i no s’aclareixi la candidatura a la presidència del govern espanyol, el PSOE no estarà en condicions de fer cap pacte d’estat sobre Catalunya. Això ens porta a després de l’estiu, que és quan l’independentisme tornarà a agafar la iniciativa amb la immensa V que ha de desbordar Barcelona.

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús