Els secrets de l’escriptura (48): Martí Sales

Tuesday, 10/03/2015 | Escriptors, Secrets

Avui és Martí Sales, escriptor, traductor, músic i flamant autor de Principi d’incertesa (Males Herbes, 2015) qui ens revela els seus #secretsdelescriptura.

marti_gran1) On escrius? Podries descriure una mica aquest espai?
Escric a tot arreu. Amb llibretes i a mà quan camino pel carrer o converso amb algú, amb l’ordinador portàtil quan sóc a un aeroport, fora de ciutat o lluny de casa. Quan sóc a casa escric en un escriptori de fusta del meu pare, la taula plena i desendreçada, i envoltat de tots els llibres de la meva biblioteca, que em fan de mur, de recer, d’inspiració i se’n foten de mi tota l’estona.

2) Escrius a mà o a màquina? Mantens llibretes i dietaris?
A màquina amb l’ordinador a casa o amunt i avall i a mà a la llibreta que sempre duc al damunt. Quan viatjo acostumo a escriure notes del que faig o em passa.

3) Quan t’hi poses, normalment? Escrius cada dia o el cap de setmana? A quines hores treballes més bé?
Sempre que puc. Cada dia, tothora, amb les mans, amb els peus o amb el cap. Sóc més matiner que noctàmbul, per escriure.

4) Què no pot faltar, al teu escriptori? Llibres de consulta? Quins? Un nino de la sort? Una birra?
Una certa tranquil·litat.

5) Quines manies tens, a l’escriure? (confessables i inconfessables). Has de fer alguna cosa, abans d’escriure? Necessites silenci absolut? Poses el 324? O si ets dels que escolta música, què escoltes?
Si escric a l’ordinador, els textos han de tenir un format particular —tipografia, sagnat, interlineat. Les llibretes també m’agraden d’un estil, però res d’això és insalvable. Escolto música sense parar. Als matins clàssica, a partir del migdia qualsevol gènere.

portadaweb_marti_gran6) Quanta estona escrius? Pots escriure tot el dia, o només unes hores?
Depèn de la rauxa i la necessitat. Normalment després d’unes cinc o sis hores ja no puc més.

7) Com has d’anar vestit, per escriure? Pots escriure en pijama? O has d’anar net i perfumat?
Cap especificació al respecte.

8) Mentre escrius pots llegir altres autors? O tens manies al respecte, tipus no llegeixo a tal perquè no m’influeixi, etcètera?
En principi les vies de l’escriptura i de la lectura —tot i que, evidentment, s’influencien molt— no es destorben i fan els seus camins independentment.

9) Reescrius molt? Com és el teu procediment a l’hora d’escriure, reescriure, esborranys? Copies de seguretat: en fas? No en fas?
Molt. Escriure és reescriure: malfia-te’n de qui no ho faci! Còpies de seguretat, sí, i guardades a internet quan me’n recordo.

10) Tens lectors de confiança? Deixes llegir el teu text abans que estigui acabat? Deixes reposar els textos, abans d’entregar-los a l’editor? Parles del que escrius als amics o ets dels que manté secretisme absolut?
Tres vegades sí, i com que xerro pels descosits, quatre, també.

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús