Els secrets de l’escriptura (47): Enric Virgili

Wednesday, 18/02/2015 | Escriptors, Secrets

Avui és Enric Virgili qui ens explica els seus ‘secrets de l’escriptura’. L’Enric ha publicat dos llibres de poesia (Mamut i Peu de rei), tres novel·les breus (Betum, Brunilda i La visita), a més d’una introducció a la poesia (Introducció als gèneres 3. Poesia.). Tinc entre mans un monstre que barreja prosa i vers.

Captura de pantalla 2015-02-18 a les 4.01.07 PM1) On escrius? Podries descriure una mica aquest espai?
Escric en una taula d’imitació de fusta, rectangular, amb potes i calaixos. Sec en una cadira de braços mòbil, d’imitació de pell. Assegut en aquesta cadira imito sobre la taula els gestos de l’escriptura tal i com s’estila avui en dia.

2) Escrius a mà o a màquina? Mantens llibretes i dietaris?
Escric a mà i a l’ordinador. Gairebé no m’entenc la lletra: el que escric a mà és com si no existís, però em serveix per omplir llibretes, que fan d’allò més goig. No mantinc cap dietari perquè escric poc i no faig res destacable ni amb el cos ni amb l’esperit -a banda dels llibres, que tenen el seu què.

3) Quan t’hi poses, normalment? Escrius cada dia o el cap de setmana? A quines hores treballes més bé?

No m’hi poso de forma deliberada. No tinc mètode ni constància. Només escric quan el llibre apareix, durant els mesos que calgui i sense mirar prim pel que fa a l’horari i el lloc. Després d’acabat el llibre puc passar mesos o anys sense escriure res.

4) Què no pot faltar, al teu escriptori? Llibres de consulta? Quins? Un nino de la sort? Una birra?
Per escriure ficció en prosa o en vers no necessito res més que l’ordinador o la llibreta. Com menys coses hi hagi sobre la taula, millor.

5) Quines manies tens, a l’escriure? (confessables i inconfessables). Has de fer alguna cosa, abans d’escriure? Necessites silenci absolut? Poses el 324? O si ets dels que escolta música, què escoltes?
Confesso que no tinc cap mania inconfessable a l’hora d’escriure. El silenci és necessari: la família i les gates són un destorb, però millor que no ho sàpiguen.

6) Quanta estona escrius? Pots escriure tot el dia, o només unes hores?
Normalment no escric gens. Quan ho faig, les sessions mai no són gaire llargues, potser un parell d’hores com a màxim. Més enllà ja només escriuria ximpleries.

thumb_474__47) Com has d’anar vestit, per escriure? Pots escriure en pijama? O has d’anar net i perfumat?
Vaig vestit de civil. Però somio escriure algun dia vestit de militar o d’eclesiàstic.

8) Mentre escrius pots llegir altres autors? O tens manies al respecte, tipus no llegeixo a tal perquè no m’influeixi, etcètera?
Quan escric em llegeixo a mi mateix com si llegís algú altre.

9) Reescrius molt? Com és el teu procediment a l’hora d’escriure, reescriure, esborranys? Copies de seguretat: en fas? No en fas?
Reescric, sí, però sobretot intercalo i organitzo els fragments fins que aconsegueixo un ordre orgànic. El procés de revisió i disposició és paral·lel al de l’escriptura, i es prolonga més enllà i durant més temps.

10) Tens lectors de confiança? Deixes llegir el teu text abans que estigui acabat? Deixes reposar els textos, abans d’entregar-los a l’editor? Parles del que escrius als amics o ets dels que manté secretisme absolut?
Deixo llegir el text a algun amic quan em sembla que està acabat, però és per força una versió prematura. El repòs sempre afavoreix. Sóc un gran partidari de la migdiada.

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús