Els secrets de l’escriptura (35): Enric Herce

Wednesday, 16/04/2014 | Escriptors, Secrets

Avui a els secrets de l’escriptura interroguem a Enric Herce Escarrà, nascut fa quaranta-dos anys a Barcelona però de Reus de tota la vida. Llicenciat en Filologia Anglesa, ha guanyat diversos premis de narrativa breu i ha publicat més d’una dotzena de relats en publicacions underground. És autor del llibre infantil de ciència-ficció Friki (Edimáter, 2009) i de la novel·la d’humor fantàstic Ventanitas Manzana (AJEC, 2011). Acaba de publicar Simulacions de vida amb Males Herbes, la meva primera novel·la en català.

IMG_08891) On escrius? Podries descriure una mica aquest espai?
Normalment al despatx de casa. Una estança petita amb una gran taula per dos ordinadors i les parets folrades de prestatgeries plenes de llibres.

2) Escrius a mà o a màquina? Mantens llibretes i dietaris?
Escric a processador de text. Tinc una Moleskine per quan marxo de viatge llarg. Algunes de les descripcions de Simulacions de vida les vaig escriure mirant per les finestres dels hotels quan vaig anar a la Xina.

3) Quan t’hi poses, normalment? Escrius cada dia o el cap de setmana? A quines hores treballes més bé?
Sóc força irregular. Puc estar mesos sense escriure i després tenir una temporada d’activitat frenètica. El millor moment del dia és cap al vespre, quan la petita ja dorm.

4) Què no pot faltar, al teu escriptori? Llibres de consulta? Quins? Un nino de la sort? Una birra?
Amb el teclat i el ratolí ja faig. Tinc diccionaris i gramàtiques a mà, però quasi bé sempre acabo consultant els dubtes online.

5) Quines manies tens, a l’escriure? (confessables i inconfessables). Has de fer alguna cosa, abans d’escriure? Necessites silenci absolut? Poses el 324? O si ets dels que escolta música, què escoltes?
De manies no en tinc, ni cap ritual previ o posterior. Prefereixo el silenci, de fet quan escric em tanco en mi mateix, m’aïllo del tot, així que encara que posi música és com si no hi fos. Tampoc és gaire bona idea dir-me cap cosa important aleshores, probablement no m’assabentaré de res.

portadaweb_simulacions_gran6) Quanta estona escrius? Pots escriure tot el dia, o només unes hores?
Escric a rampells. Puc revisar un fragment o apuntar una idea que em balla pel cap en cinc minuts, o passar-me hores desenvolupant una escena que tinc clara i vull escriure d’una tacada.

7) Com has d’anar vestit, per escriure? Pots escriure en pijama? O has d’anar net i perfumat?
Normalment em poso còmode per estar per casa o sigui que la majoria dels cops vaig en pijama.

8) Mentre escrius pots llegir altres autors? O tens manies al respecte, tipus no llegeixo a tal perquè no m’influeixi, etcètera?
No m’interfereix per a res. No planifico les lectures en funció del que estic escrivint, tret del que llegeixo per documentar-me.

9) Reescrius molt? Com és el teu procediment a l’hora d’escriure, reescriure, esborranys? Copies de seguretat: en fas? No en fas?
Sempre reviso el que acabo d’escriure, sigui una frase, un fragment, o pàgines. Reescric constantment sobre la marxa i deixo reposar fragments sencers que en rellegir elimino si no em fan el pes. Normalment procuro tenir una còpia de seguretat del que estic escrivint en un pendrive.

10) Tens lectors de confiança? Deixes llegir el teu text abans que estigui acabat? Deixes reposar els textos, abans d’entregar-los a l’editor? Parles del que escrius als amics o ets dels que manté secretisme absolut?
La meva dona acostuma a ser la primera en llegir el text. Hi confio molt en el seu criteri, és una gran lectora i normalment l’encerta. El llegeix un cop enllestit, no abans, crec que és important que pugui valorar el text sencer, que rebi la mateixa impressió que el lector que s’enfrontarà al text final. Deixo reposar els textos per agafar perspectiva i poder fer la revisió final, prèvia a enviar-lo a l’editor, en les millors condicions. No tinc cap problema en parlar del que estic escrivint, no és cap secret d’Estat, però no m’agrada donar gaire detalls, sempre és bo guardar el misteri i que la gent s’enfronti al llibre sense gaire informació prèvia.

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús