Els secrets de l’escriptura (32): Laia Llobera

Thursday, 10/04/2014 | Escriptors, Secrets

Els secrets de l’escriptura que descobrim avui són de Laia Llobera Serra (Barcelona, 1983), que acaba de publicar Certesa de la llum (LaBreu Edicions). La Laia Llobera és llicenciada en Traducció i Interpretació, i actualment està acabant el doctorat a la Universitat Autònoma de Barcelona amb una tesi sobre l’obra d’Anna Murià. A banda del poemari de Labreu, ha publicat els llibres de poesia Cicles i Més enllà dels grills, així com el llibre de narrativa infantil Corre, corre, Timbú!

LaiaLlobera

Laia Llobera

1) On escrius? Podries descriure una mica aquest espai?
A l’escriptori, una taula àmplia amb molt poques distraccions materials, que descansa sobre unes rajoles de mosaic centenàries.
A banda de l’ordinador, hi tinc llibres que he de llegir per escriure la tesi que estic realitzant. Al costat hi ha una ploma amb el gravat d’un vers meu i un plec d’ex-libris. Són dos regals personals que m’estimo molt.
La resta de la taula és espai en blanc. Els espais buits em són imprescindibles per omplir-los de paraula.

2) Escrius a mà o a màquina? Mantens llibretes i dietaris?
Escric a l’ordinador. Si viatjo ho faig en un quadern.

3) Quan t’hi poses, normalment? Escrius cada dia o el cap de setmana? A quines hores treballes més bé?
M’hi poso sempre que puc, tant de dia com de nit. Al matí m’agrada llevar-me aviat i donar la benvinguda al dia quan el sol és a punt de sortir.

4) Què no pot faltar, al teu escriptori? Llibres de consulta? Quins? Un nino de la sort? Una birra?

No hi falta mai un bon llibre de versos. Els llibres de consulta són en una prestatgeria.

Alabatre 515) Quines manies tens, a l’escriure? (confessables i inconfessables). Has de fer alguna cosa, abans d’escriure? Necessites silenci absolut? Poses el 324? O si ets dels que escolta música, què escoltes?
No tinc manies. Si estic sola, millor, però puc escriure acompanyada. La concentració també és una qüestió d’esperit intern.

6) Quanta estona escrius? Pots escriure tot el dia, o només unes hores?
Podria escriure tot el dia si no fos perquè tinc dedicacions laborals i familiars.

7) Com has d’anar vestida, per escriure? Pots escriure en pijama? O has d’anar neta i perfumada?

M’arreglo quan em llevo. Quan escric, normalment, ja porto les capes de roba al damunt.

8) Mentre escrius pots llegir altres autors? O tens manies al respecte, tipus no llegeixo a tal perquè no m’influeixi, etcètera?
Sí, m’agrada molt tenir el llibre d’un bon autor a prop. Les influències són necessàries. Ens ajuden a reflexionar sobre allò que en un moment determinat ens crida l’atenció.

L'escriptori de Laia Llobera

L’escriptori de Laia Llobera

9) Reescrius molt? Com és el teu procediment a l’hora d’escriure, reescriure, esborranys? Copies de seguretat: en fas? No en fas?
Més que reescriure, reflexiono sobre el que he escrit. M’agrada deixar reposar el text. Quan el torno a agafar ja sóc una altra persona, encara que hagin passat poques hores. La segona mirada sempre és diferent de la primera i és en aquest estadi intermedi on flueixen idees bones.

10) Tens lectors de confiança? Deixes llegir el teu text abans que estigui acabat? Deixes reposar els textos, abans d’entregar-los a l’editor? Parles del que escrius als amics o ets dels que manté secretisme absolut?
No. Poques vegades deixo llegir el que estic escrivint, em sembla que ha de passar temps, els textos han de macerar. Si ja ha reposat prou temps, ho comparteixo amb la meva parella.
La meva mare, que és una gran lectora, també és de les primeres que veu el que escric. Tanmateix, hi ha gent propera que no ho llegeix fins que allò, si escau, és a la llibreria. A vegades els costa d’entendre. No és qüestió de por o intimitat literària és que em sembla que vivim en una societat que corre massa i vol expressar moltes coses en poc temps. Hi ha una sobreabundància d’informació, literatura i materialitat, que acaba comportant, en molts casos, una manca de profunditat.
Les coses que es couen a foc lent arriben a bon port.

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús