Els secrets de l’escriptura (25): Pau Gener Galin

Wednesday, 5/02/2014 | Escriptors, Secrets

La sèrie dels #secretsdelescriptura continua amb el poeta Pau Gener Galin. Va néixer a Sant Celoni i encara viu entre el Montseny i el Montnegre, tot i que sovint ha anat a pasturar pel món. Ha publicat cinc llibres de poesia, els darrers Home a l’aigua (Tushita Edicions, 2012), Ejercicios para gárgolas (Libros del innombrable, 2010) i Tancat per mancances (Labreu Edicions, 2008) i també ha publicat una novel·la d’aventures i ha presentat diversos muntatges teatrals. Ha fet centenars de recitals de poesia arreu de Catalunya, però també a Europa, Estats Units i Mèxic. Ha estat traduït al gallec, castellà i a l’anglès. Ha anat transitant pel món literari, el teatral, el musical i el que calgués.

pau-gener1) On escrius? Podries descriure una mica aquest espai?
Arreu. A casa, a trens, a bars, a paratges del Montseny i el Montnegre, o també pasturant pel món.
Com diuen els que busquen les fonts : “Allà on ragi”.

2) Escrius a mà o a màquina? Mantens llibretes i dietaris?
Primer a mà. Escriure a mà em proporciona un plaer físic. Després teclejar. Conservo màquines d’escriure de dues marques (brother i olivetti) i ordinadors antics (un 386 i un 486). El tacte dels teclats també és tot un món. Pel que fa a llibretes n’he omplert moltes impúdicament, i constitueixen el decorat fefaent del meu món interior. Crec que són el graó més alt de la meva cadena tròfica.

3) Quan t’hi poses, normalment? Escrius cada dia o el cap de setmana? A quines hores treballes més bé?
M’hi disposo sempre. Com qui va a pescar. Poses l’ham i la canya, i almenys hi ets disposat, Després, a veure si piquen.

4) Què no pot faltar, al teu escriptori? Llibres de consulta? Quins? Un nino de la sort? Una birra?
Paisatge, fum, alguna pedra mítica, records. No ho sé. Pot faltar de tot i pot sobrar de tot.

5) Quines manies tens, a l’escriure? (confessables i inconfessables). Has de fer alguna cosa, abans d’escriure? Necessites silenci absolut? Poses el 324? O si ets dels que escolta música, què escoltes?
Música sí. Utilitzo molta música. Sobretot d’amics músics, que en tinc un munt. I faig servir el fum. I el paisatge. Els llocs. Cada entorn suposo que desprèn els seus efluvis, i funciona.

6) Quanta estona escrius? Pots escriure tot el dia, o només unes hores?
Puc fer cent metres i puc fer una ultra marató. Hi ha èpoques d’sprinter i èpoques de fer fons.

7) Com has d’anar vestit, per escriure? Pots escriure en pijama? O has d’anar net i perfumat?
La idea és que ni tan sols penso en la roba ni en el cos, excepte quan es queixa. Roba còmode estaria bé. Per l’època grunge em queda allò d’estripat i cabells greixosos, i barba de dies. Però ben net i polit també me’n surto. La cosa és ni pensar-hi.

portada H8) Mentre escrius pots llegir altres autors? O tens manies al respecte, tipus no llegeixo a tal perquè no m’influeixi, etcètera?
Ara escric més que no pas llegeixo. Però això ja vé d’antic, i abans llegia tot i escrivia poc. Abans llegia clàssics, gent morta. Ara sobretot llegeixo a amics, o a gent viva.
Però realment, no tinc manies.

9) Reescrius molt? Com és el teu procediment a l’hora d’escriure, reescriure, esborranys? Copies de seguretat: en fas? No en fas?
Normalment funciono millor amb una pistola al cap, normalment ho faig sempre tot a la primera. Amb la música igual, la primera és la bona.

10) Tens lectors de confiança? Deixes llegir el teu text abans que estigui acabat? Deixes reposar els textos, abans d’entregar-los a l’editor? Parles del que escrius als amics o ets dels que manté secretisme absolut?
Alguna vegada sí. I té la seva importancia. Però normalment sóc tant lluny que no m’acosto gaire. Tinc un pacte de secretisme i d’autoboicot amb mi mateix.

1 comentari

  • Jo volia | estem deconstruint

    11/02/2014 12:44 pm

    […] és la seva resposta a la qüestió de què no pot faltar, quan escriu, al seu escriptori (la font, Els Secrets de l’Escriptura del […]

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús