Primavera Sound 2013: #bestfestivalever?

dijous, 24/01/2013 | Festivals

Blur_Linda Brownlee.jpgMy Bloody Valentine 03.jpgNick cave & The Bad Seeds 01.jpgPhoenix 02.jpgThe Jesus And Mary Chain 01.jpgThe Postal Service 01.jpg

El Primavera Sound va anunciar ahir el cartell de la seva 13 edició, que se celebrarà del 22 al 26 de maig, i que s’havia anunciat a Twitter, a través del hashtag #bestfestivalever, com la millor de la seva història. Però és així?

CAPS DE CARTELL MENYS EXCEPCIONALS

D’una banda, entre els caps de cartell hi ha menys propostes que cridin l’atenció com a excepcionals que en d’altres vegades, si entenem com a excepcional de veritat el retorn als escenaris d’un grup dissolt. Seria el cas de Blur, l’únic grup anunciat fins abans d’ahir, i de The Postal Service. Però el fet que la reunió de Blur arribi al Primavera quan ja fa un any que ronda, i que The Postal Service fossin un grup de vida efímera amb un sol disc al mercat, fan que els dos retorns tinguin menys transcendència que els de Pulp (Primavera Sound 2011) i Pavement (Primavera Sound 2010).

Un cas similar és el de Nick Cave & The Bad Seeds, que si bé no s’han separat mai, han estat molt més difícils de veure (van ser a Benicàssim el 2005) que el projecte paral·lel de l’australià, Grinderman (Primavera Sound 2011, Summercase 2008). I tant My Bloody Valentine (Primavera Sound 2009, que presentaran el primer disc en més de 20 anys) com The Jesus and Mary Chain (Summercase 2007) i Phoenix (Primavera Sound 2009, Summercase 2007) s’han pogut veure en l’última dècada a Barcelona.

Tampoc hi ha al cartell una figura comparable a Neil Young (Primavera Sound 2009) o Lou Reed (Primavera Sound 2006), un rol que hagués pogut assumir David Bowie, que publicarà ‘The next day’ al març, el seu primer àlbum en 10 anys, però que finalment no serà al festival.

UN CONJUNT IMBATIBLE

D’altra banda, però, l’acumulació de propostes interessants (i eclèctiques) en el cartell del Primavera Sound 2013 fa que potser sí que puguem parlar d’una de les millors edicions de la història del festival, si més no sobre paper.

En la part alta del cartell hi ha dos noms que signifiquen corregir dues absències importants a Barcelona: els Dexys de Kevin Rowland (abans Dexys Midnight Runners), que van retornar el 2011 amb excel·lents nou disc i nou xou en directe, i Fiona Apple. Tots dos debutaran en viu a la ciutat després de llargues trajectòries.

I en el capítol de recuperació de figures de culte més o menys obscures, que en edicions anteriors ens havia permès veure Nick Garrie (2012), Mary Weiss (2008) i Vashti Bunyan (2006), hi ha el cantautor nord-americà Rodriguez, descobert a Barcelona gràcies al festival Inedit Beefeater i al documental ‘Searching for Sugar Man’, i que aquest any tocarà també a Glastonbury, Coachella i al Royal Festival Hall de Londres.

Destaquen també tres clàssics que, no pel fet que s’hagin pogut veure recentment a Barcelona siguin menys importants, el cantautor lo-fi Daniel Johnston, el duo Dead Can Dance, amb nou disc al mercat, i els padrins del grunge Meat Puppets. I dues noves entregues en la línia de la sèrie Don’t look back, en què es convida als grups a tocar sencers discos claus en la seva carrera: serà el cas de The Breeders, que tocaran ‘Last splash’ (1993), i de Los Planetas, que recuperaran ‘Una semana en el motor de un autobús’ (1998).

Daniel Johnston 03_Peter Juhl.jpgDexys 01.jpgFiona Apple 01.jpgRodriguez 01.jpgSolange 01_Elias Tahan.jpgTame Impala 01.jpg

BLACK POWER

Amb el cartell de 2013 el Primavera Sound continua en la direcció de desmarcar-se de l’etiqueta d’indie, com confirmen la presència d’artistes no anglosaxons i no occidentals. Hi ha una interessant mostra de música negra encapçalada pels herois del hip-hop Wu-Tang Clan (en l’estela de les actuacions en anys anteriors de Public Enemy i De La Soul, tots dos el 2008) i pel pop proper a l’R&B de Solange, germana de Beyoncé i col·laboradora d’of Montreal, que presentarà l’addictiu ‘True’ (2012).

I desprès de l’èxit dels tuaregs Bombino i del supergrup de músics maliencs i cubans d’Afrocubism l’any passat, el Primavera torna a apostar per artistes de l’hemisferi sud com Tinariwen, Orchestre Poly Rythmo de Cotonou, Mulatu Astatke i Omar Souleyman. El sirià va revolucionar el Sónar de Dia el 2009.

ARTISTES DE CASA

El cartell és inacabable. Tame Impala, Wild Nothing i Christopher Owens (ex-Girls) presentaran els seus recomanables nous àlbums, Camera Obscura presentaran el que tenen previst editar aquest any, Jim Jarmusch hi serà acompanyant el compositor minimalista i llaütista Jozef van Wissem, i tampoc hi faltaran Animal Collective, Dinosaur Jr, Grizzly Bear, Do Make Say Think i Bob Mould, entre molts i molts altres.

També hi haurà una bona representació d’artistes de casa com Antònia Font, Manel (que presentaran l’encara inèdit 3r àlbum), Hidrogenesse, Extraperlo, Tarántula, The Free Fall Band, La Brigada, Fred i Son, L’Hereu Escampa i The Suicide of Western Culture.

primavera sound 2013.jpg

2 comentaris

  • Josep Maria Sarri

    24/01/2013 15:07

    Hagués quedat tan bé al cartell el Frank Ocean… :(

  • Marta Salicrú

    24/01/2013 15:27

    Amb els bons resultats del disc i el precedent d’Odd Future al festival semblava cantat… potser l’han tantejat i no podia per calendari.

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús