El manifest del Dia Mundial del Teatre

dijous, 26/03/2015 | Arts, General


L’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC) ha difós un vídeo que parla de la situació agònica que viu el món de les arts escèniques al país. No és un vídeo ploraner, sinó que diu que parla de la realitat tal i com és. Sense tremendisme. Amb dades i a on hi parla tothom: l’han signat l’AADPC (el sindicat de l’espectacle, més o menys) i més de 55 companyies independents i professionals individuals de teatre d’aquest país. Un vídeo que deixa molt lluny la imatge d’una professió de ‘mavericks’, de gent que viu de la disbauxa, solitària, de festa en festa. Avui dia costa molt sobreviure de les arts escèniques. Hi ha gent que ho passa molt malament, que viu amb 8oo euros al mes tot i pencar de sol a sol. Sobretot els que comencen. Però també els que fa anys que s’hi dediquen.

L’IVA del 21% està sent letal. I res no sembla apuntar que el govern del PP baixi del burro. La pregunta que em faig, tanmateix, és aquesta: què ha fet el govern català per pal·liar aquesta situació, per contrarestar-la? Absolutament res. Moltes paraules i poca acció. Per contra, ha retallat els ajuts, en la línia del govern espanyol. Només l’Ajuntament de Barcelona les ha pujat. No hem d’oblidar que les subvencions a les arts escèniques (la majoria d’elles) no van dirigides als artistes, sinó al públic: serveixen perquè les entrades siguin més barates.

Aquest és el manifest:

“Des del segle XIX ens acompanya el lema “The show must go on”. L’espectacle ha de continuar malgrat el que pugui passar. I així, durant anys, hem anat fent camí. Aquest camí s’acosta a un precipici que ens fa plantejar, justament, si l’espectacle ha de continuar malgrat tot. Som corresponsables d’haver arribat fins aquest punt crític però, al mateix temps, ens erigim com el principal actor per reconduir aquesta feixuga realitat.
Vivim del sobrant: El preu mitjà d’una entrada de teatre a Catalunya és de 20€. Si assumim que la gran majoria d’entrades tenen algun descompte, podem dir que el preu és de 17€. A aquests li descomptem el 21% d’IVA i el 10% de drets d’autor. L’espectacle s’ha de visibilitzar i, per fer-ho, ens cal invertir un 15% en publicitat. Això ja ens deixa un 54% del preu total de l’entrada. Però la cosa no acaba aquí. D’aquest percentatge hem de descomptar el 35%, 40% o, fins i tot, el 50% de la recaptació. Posem-nos en aquest darrer supòsit, el 50%… finalment hem arribat al 27% que ens pertoca del total de l’entrada, és a dir, 4’59€. D’aquest 4’59€ hem de viure actors, directors, escenògrafs, figurinistes, utillers, etc… Qui, a la vegada, hauran de descomptar un altre percentatge del que hagin guanyat per tal de poder-ho cobrar. Els creadors, la clau de tot l’engranatge, rebrem les sobres. La recompensa vocacional que ens suposa fer la nostra feina ja no és suficient.
Volem l’aplicació immediata d’un IVA cultural raonable.
No volem tenir l’IVA cultural més alt d’Europa que pot suposar la pèrdua de 43 milions d’espectadors, la reducció d’un 30% de la recaptació a l’Estat, la pèrdua de 4.500 llocs de treballs directe i el tancament del 20% de les empreses de la indústria cultural.
Volem que els professionals puguin viure del seu ofici.
No volem que els professionals de l’espectacle hagin d’abandonar la professió per poder viure amb una mínima qualitat de vida.
Volem que s’assumeixi que la cultura és el tercer sector ocupacional de la Unió Europea.
Volem una Llei de Mecenatge justa i raonable.
No volem que s’incompleixin els convenis.
Volem una reformulació de la política de subvencions culturals.
No volem unes subvencions que marginin una gran part del motor teatral del país.
Volem que la inversió en cultura no vagi a infraestructura.
Volem que les institucions garanteixin l’accés a la cultura i al teatre a tota la societat.
Volem que ens feu costat, que seguiu omplint les sales de teatre de Catalunya i arreu. Nosaltres seguirem treballant, com sempre, per fer-vos gaudir d’aquest art”.

2 comentaris

  • Maria roca parpal

    27/03/2015 8:22

    Sou imprescindible s!

  • Maria roca parpal

    27/03/2015 8:24

    Sou imprescindibles!

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús