Hofesh Shechter

dissabte, 2/02/2013 | Arts

Hi ha espectacles que, sense saber per què, tens moltes ganes de veure, perquè t’atrau el creador que hi ha al darrere, perquè hi has parlat i t’ha caigut molt bé, perquè penses que connectarà amb tu, perquè n’has sentit meravelles… qui sap per què. I aquest era el cas de Uprising / The art of not looking back del coreògraf israelià Hofesh Shechter. Un home nascut al 1975, a Jerusalem, que s’ha fet un nom a Londres, i que és avui dia el coreògraf amb més projecció del món.

I no, no em va decebre en absolut el que vaig veure divendres al Mercat. Més aviat va superar qualsevol expectativa. El ritme, l’energia, el missatge dels seus moviments són d’una veritat escènica que ja voldrien moltes obres de text. És com el teatre in-yer-face de Sarah Kane o David Harrower aplicat a la dansa: parla de l’aquí i ara, des d’ell mateix, t’agafa des del primer minut i no et deixa anar. De la força d’Uprising a la profunditat de The art of not looking back. I tot a a partir d’una música hipnòtica, techno trash hiperamplificat per sentir la proximitat de la llibertat.

A Uprising ens parlen set homes, forts, urbans, capaços d’hipnotitzar-te amb la seva força bruta i de crear imatges colpidores. A The art of not looking back són sis dones de les mateixes característiques, però aquí el missatge és més personal. La veu de Hofesh ens diu que va néixer a Jerusalem i que la seva mare el va abandonar quan tenia dos anys. Després ve un crit visceral, i les noies que es mouen com si els faltés una alè vital.

Ahir divendres, a més, Hofesh va explicar moltes coses al públic que el volia escoltar -molta gent va quedar-se a escoltar-lo, com si fos l’estrella del rock que no va poder ser. I va dir que a The art of not looking back volia parlar de les dones i que, finalment, va parlar d’ell mateix. I que, sí, sempre fa la mateixa obra: una reflexió sobre la llibertat. Què és la llibertat?, li van demanar. Doncs és fer el que “et dóna la puta gana”, va respondre. I així és. Ara ja només esperem amb candeletes l’obra que ha construït a Barcelona durant el mes de gener. Tornarem a veure’l.

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús