El millor de la temporada

dijous, 31/05/2012 | General

La temporada és a punt d’acabar, i ja podem oferir un primer rànquing del que ens han ofert els teatres des de la tardor passada fins ara. D’entrada, una observació: ha estat una temporada força trista.

1. Els jugadors:  l’obra de Pau Miró, que encara és al cartell del Lliure de Gràcia, és la millor. Per diverses raons. Perquè demostra que la generació emergent d’autors s’està consolidant. Perquè Andreu Benito, Boris Ruiz, Jordi Boixaderas i Jordi Bosch saben posar-se a les ordres d’un director en la trentena i oferir el millor d’ells mateixos. Perquè l’obra és boníssima.

2. Can we talk about this?: la companyia britànica de teatre físic DV8 ens ha deixat l’espectacle més impactant de la temporada al Mercat de les Flors. Moviments precisos, preciosos, i un text punyent sobre l’islamisme a Occident. L’obra més valenta que hem vist en molt temps.

3. Qui té por de Virginia Woolf?: el clàssic d’Edward Albee dirigit per Daniel Veronese al Romea ens va permetre refermar la idea que Pere Arquillué és el millor actor en actiu, i que Emma Vilarasau, quan està ben dirigida, se surt. Un combat dialèctic entre dos grans de l’escena que ha va estat quatre mesos en cartell.

4. Xavier Le Roy: l’acció conjunta entre el Mercat de les Flors, la Fundació Tàpies i el Macba ens va permetre admetre que el coreògraf i ballarí francès és una espècie a part. Vam veure un collage d’obres seves, vam poder veure’l cada dia dins un museus i vam poder parlar d’ell i sobre ell. La millor iniciativa de la temporada.

5. Sé de un lugar: l’obra del debutant Ivan Morales a La Seca ha estat l’espectacle revelació de la temporada, amb dos actors, Anna Alarcón i Xavier Sáez, dels quals se’n sentirà a parlar. Obra generacional que va créixer amb el boca-orella i que esperem que torni la temporada que ve. Ara, a la FlyHard, fan Litus, també amb Alarcón, i que segueix la mateixa línia de la Generació Goonies.

6. Incendis: una altra obra del Romea, potser l’èxit de públic més brutal de la temporada (dos mesos i mig sold out). Només per la interpretació de Clara Segura i de Julio Manrique, ja paga la pena que figuri en aquesta llista. Un desplegament de recursos insòlit emmarcat en un text èpic i brutal de Wajdi Mouawad.

7. Raoul: el francès James Thiérrée ens va ficar, al TNC, dins un somni i ens hi va mantenir durant dues hores. Un home sol capaç de multiplicar-se, doblegar-se, saltar, fer riure i emocionar. Un espectacle de circ, de teatre, de màgia, de dansa… però sobretot d’il·lusió. La il·lusió pel teatre.

8. Els dolents:  Manel Barceló també és un intèrpret de primera i si algú no s’ho creia, només va haver d’anar a la Sala Muntaner i empassar-se el seu recital. L’obra de Steven Berkoff és l’obra de petit format més reeixida de la temporada. Encara volta pel país i té programada, fins i tot, gira americana!

9. Campanades de boda: La Cubana ens ha demostrat que encara és possible muntar un gran espectacle teatral i que la gent respongui. Són els més valents de la pel·lícula, i ho han aconseguit. Porten ja molts mesos al Tivoli i hi estaran molts més. La màquina de Jordi Milán continua ben greixada. I esperem que no sigui l’últim xou de La Cubana. Els necessitem.

10. DECEPCIONS: en tot rànquing hi ha d’haver un apartat per a les decepcions. La més gran és la de The coast of utopia, al Lliure i feta per una companyia russa. Un autèntic pal de vuit hores. M’encanta Tom Stoppard i esperava més coses dels russos. També em va decebre molt El mercader de Venècia del TNC. Res no salvava una posada en escena terrible. I també em va decebre el Parlour song del Goya, sobretot perquè Jez Butterworth és boníssim i crec que ningú no va entendre res.

PS: Encara em falta per veure Celobert. Entrarà a la llista?

2 comentaris

 • Albert Forns

  04/06/2012 22:03

  Molt d’acord amb la majoria de recomanacions, fantàstics Le Roy, DV8 i Thierré i també fatal l’Stoppard. També fatal ‘La nit just abans dels boscos’ del Cheréau al Lliure, que no s’aguantava per enlloc, i molt bona La tempestat de Declan Donnelan feta amb actors russos.

  De les d’aquí, afegir-hi entre les millors també les ‘Imatges gelades’ d’aquests dies a la Beckett, la ‘Llum de guàrdia’ del Manrique que va encetar la temporada al Romea i sobretot sobretot, la Hedda Gabler del Selvas i la Marull al Lliure, per mi la millor de tot l’any.

 • Miquel Gascon

  04/06/2012 23:25

  Jo crec que si entrara a la llista. Si vols veure la meva opinio fes una ullada al meu Bloc Voltarivoltar.

  http://www.voltarivoltar.com

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús