Llarga vida a Video Instan

dijous, 21/08/2014 | Botigues, Cinema, General, Tendències

Video Instan ©Maria Dias

En aquell llunyaníssim ’101 coses que cal fer per ser un bon barceloní’ (Time Out núm. 1) recomanàvem fer-se cinèfil al Video Instan. Aurora Depares, propietària d’aquest històric videoclub –obert el 1981, el primer d’Espanya, amb un fons de 40.000 pel·lícules–, se’m queixava dels mitjans que han publicat “Video Instan tanca”quan en realitat el titular és “Video Instan perilla”. Depares vol deixar clar que la pujada del lloguer “només és una pedra més del camí. El problema és haver perdut un 70% de vendes en vuit anys”. Sí, la pirateria mata, i ho fa a ritme digital. Com a melòman, em costa entendre la massiva relegació del gaudi artístic al format digital. Sé que la meva prestatgeria només és fusta barata i plàstic negre. I l’objecte artístic –palpable– només té el valor del gaudi que puguis extreure de la teva motxilla emotiva. Poca pasta guanyaràs, revenent-lo. Em sap greu veure gent que ho fa: o estan molt atrapats o en realitat és que ara la música de dins els discos els la bufa. Valor emotiu i gaudi: quan agafo un disc important per mi (posem-hi el ‘Mongrel de Bob Seger) recordo què feia quan el vaig comprar, com era la meva vida aleshores… Té records i sentiments associats. ¿Quina merda de records pots associar a un arxiu MP3? ¿Com movies el dit quan te’l vas descarregar? Llarga vida a Video Instan.  –Ricard Martín

 

Video Instan està recollint signatures per demanar a l’Ajuntament que la declari botiga emblemàtica, cosa que ajudaria a mantenir obert l’establiment i a conservar el seu arxiu videogràfic. Podeu afegir-vos a la iniciativa a través de Change.org.

 

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús