El Circ d’Hivern, en perill

dimecres, 29/05/2013 | Arts

El Dorado (2012). 17è Circ d’Hivern

La 18a edició del Circ d’Hivern, el circ alternatiu que cada any pels volts de Nadal organitza l’Ateneu Popular 9 Barris, veu en perill l’edició de 2013 perquè “a hores d’ara no té assegurat el suport necessari de la Generalitat de Catalunya”, segons afirma quest centre cultural públic en un comunicat.

A aquest fet, que genera en l’entitat “una gran incertesa”, s’hi afegeixen “els retards en el pagament de les ajudes de l’any 2012 ja concedides pel Departament de Cultura de la Generalitat”, que, segons el comunicat, a finals de maig encara no s’han fet efectives. Això es tradueix en què el Circ d’Hivern, que cada any escull el muntatge que s’hi podrà veure a través d’una convocatòria oberta, enguany no l’hagi convocada.

Continua el comunicat:

“L’Ateneu Popular 9 Barris, com d’altres entitats i projectes culturals d’arreu del país, fa mesos que financia un deute de les administracions públiques, havent de buscar qui avanci els diners i assumint íntegrament els costos i interessos que d’això se’n deriven. En els últims tres anys la Generalitat de Catalunya ha disminuït el suport al Programa de Suport a la Creació de Bidó de Nou Barris –entitat gestora de L’Ateneu Popular 9 Barris– en un 27%. A això cal sumar-hi el context de recessió econòmica i la pujada de l’IVA cultural d’un 21%”.

El Circ d’Hivern, una de les propostes de circ més innovadores i arriscades que es fa a Catalunya, que en les seves diferents edicions ha combinat acrobàcies tradicionals a teatre de gest, posades en escena originals i disciplines més contemporànies sorgides de la cultura hip-hop, entre d’altres, reuneix cada temporada una mitjana de 8000 espectadors. Els pres de les entrades són populars.

El comunicat acaba amb una cita de Leandre Ribera, un dels artífex de muntatges vistos al  Circs d’Hivern com ‘Rodó’ (2005, Premi nacional de circ de Catalunya 2006.) i ‘Limbus’ (2010), “el projecte del Circ d’Hivern en sí ja és com un número de circ: un desafiament a l’impossible”, diu el clown i director, en referència als “pocs recursos pel què suposa una producció de circ de mitjà-gran format –continua el comunicat–, única al nostre país, en comparació amb els recursos amb què compten altres produccions escèniques que es fan a casa nostra”.

Podeu llegir tot el comunicat al web de l’Ateneu.

 

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús