Jordi Casanovas, l’Heliogàbal i la Fabra i Coats, Premis Ciutat de Barcelona

dijous, 7/02/2013 | Arts, General, Notícies

L’Heliogàbal, el dramaturg Jordi Casanovas, la Fàbrica de Creació Fabra i Coats són alguns dels noms destacats de la darrera edició dels Premis Ciutat de Barcelona, que s’han fet públics avui i es lliuraran el proper 18 de febrer al Saló de Cent de l’Ajuntament.

Els Premis Ciutat de Barcelona 2012, en reconeixement a la creació, la investigació i la producció realitzada a la ciutat, han atorgat el guardó teatral a Jordi Casanovas, autor i director de ‘Pàtria’, per la “dinamització de l’autoria catalana” a través de la SalaFlyhard, d’on han sortit obres com Litus o Smiley. També hi ha hagut menció per a Toni Gomila i el muntatge ‘Acorar’.

En l’apartat d’arts escèniques, el jurat ha entregat el guardó de dansa a Álvaro de la Peña pel projecte ‘Barris en dansa’. S’ha destacat el “risc i compromís social” de la proposta compartida entre el SAT, el Graner i La Caldera on conflueixen ballarins professionals i amateurs. ‘Le Gran C’, de la companyia XY, ha rebut el guardó en la categoria de circ.

L’Heliogàbal ha estat guardonat en la categoria de música per la seva programació. El jurat considera la sala de Gràcia “un espai de creació de referència, motor i punt de trobada de l’escena musical catalana”.

El premi d’arquitectura i urbanisme se l’ha endut la Fàbrica de Creació Fabra i Coats. L’obra de Manuel Ruisánchez i Francesc Bacardit proposa “noves opcions d’utilització dels espais al servei de la cultura i la societat contemporània”, en un edifici d’interès arquitectònic i patrimonial.

L’exposició ‘Idensitat-5. Ciutats intervingudes’ ha rebut el premi en la categoria d’Arts Visuals. El jurat ha valorat la proposta de La Capella, així com l’eficàcia d’aquesta “plataforma de formació i la seva contribució al debat sobre les pràctiques artístiques en l’esfera pública”. Joana Cera ha obtingut una menció especial per l’exposició ‘Sense mesura variable’, a la Fundació Suñol.

La poeta i narradora Josefa Contijoch ha estat la premiada en la categoria de literatura en llengua catalana per ‘Sense alè’, “una experiència moral i unitària i una reflexió sobre la representació literària”, ha dit el jurat. El premi de traducció ha estat per a Miquel Casacuberta i la seva traducció d’’Els papers pòstums del Club Pickwick’, de Charles Dickens. En castellà, el premi se l’ha endut Clara Usón per ‘El hijo del este’, una recreació història de l’Europa de l’Est carregat d’”ambició literària”. El premi al millor assaig ha estat per Eloy Fernández Porta i el títol ‘Emociónese así’; el jurat ha valorat la seva “innovador crítica de la cultura visual contemporània” i el seu impacte a l’hora de construir emocions.

El premi de creativitat i innovació ha destacat la tasca de la plataforma digital Filmin, un “model per la difusió del cinema independent, esdevenint prescriptor en la comunitat cultural”. També han estat guardonats Andrés Duque per ‘Ensayo de una filosofía’ en la categoria d’audiovisuals i l’Associació Cultural Monogràfica en la categoria de disseny.

Quim Vila, propietari de vila Viniteca, ha estat premiat per la seva “empresa de promoció i distribució de la indústria cultural del món del vi”. Rosa Badia ha rebut el reconeixement en la categoria de mitjans de comunicació pel programa ‘Tot és comèdia’. El premi Agustí Duran i Sanpere d’Història de Barcelona ha guardonat ‘Les dones soles a la baixa edat mitjana: una lectura sobre la viduïtat’, de Mireia Comas Via. També han estat premiats l’Esbart Català de Dansaires, en la categoria de Cultura Popular i Tradicional, i Roderic Guigó, en l’apartat d’Investigació científica. El premi a l’Institut Moisès Broggi i l’Associació Marató de l’Espectacle pel projecte ‘Ciutats que dansen’ completen la llista de premiats.

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús