Mascarell prepara un “pla de xoc” per la cultura

dimecres, 6/02/2013 | Arts, Música, Notícies

El sector cultural necessita ajuda urgent, ha admès el conseller de l’àrea, Ferran Mascarell, motiu pel qual el seu departament prepara un “pla de xoc immediat”. Encara no sap de quin pressupost disposarà, però la conselleria intentarà trobar una solució feta a mida per a cadascuna de les institucions més afectades. Mascarell ho ha afirmat en la seva compareixença a la Comissió de Cultura del Parlament, informa Europa Press.

La cultura ha patit una disminució significativa de les aportacions públiques arran de la crisi, que s’han reduït un 25 % per part de la Generalitat, i un 45 % per part del govern de l’estat durant 2012 –aquest any s’arribarà a un 69 % menys.

També ha patit un dràstic augment de l’IVA del 21 %. La crisi i l’increment de preus que ha implicat la pujada de l’IVA s’ha traduït, segons Mascarell, en un descens de gairebé el 25 % dels espectadors en les sales de teatre, més de 200.000 persones. La dada resulta de la comparació entre el públic que va anar al teatre entre setembre –quan es va començar a aplicar el nou IVA– i desembre de 2012 i el que ho va fer en el mateix període de l’any anterior.

El conseller ha anunciat les línies d’acció en cultura durant aquesta legislatura, diverses d’elles vinculades al programa Europa Creativa 2014-2020: crear l’oficina Catalunya Creativa, amb una cartera de 30 projectes, presentar ‘un mapa de la creativitat de Catalunya i promoure la marca ‘Catalonia is creativity’.

Durant els pròxims 4 anys la conselleria de cultura també vol reorientar l’Arts Santa Mònica, que volen convertir en un laboratori d’idees entre creadors i patrocinadors, desenvolupar el Pla Integral del Circ i de la Dansa, impulsar els clústers de l’audiovisual, l’arquitectura i el videojoc, crear un web de les lletres catalanes, impulsar les commemoració i homenatges literaris i establir un compromís amb la Xarxa Pública de Centres i Espais d’Arts Visuals.

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús