Mini-sèrie de conferències sobre ficció televisiva

dimecres, 23/04/2014 | Activitats Barcelona, Catalunya

Llegir està molt bé. No hi ha ningú al món que estigui en contra de la lectura. Potser durant Sant Jordi a algú se li ennuega tant llibre, però no hi ha ningú que tingui res en contra dels llibres.

No obstant, som humans. Som mandrosos. I sempre som més de veure la peli que d’haver de llegir els quatre totxos que acumulen pols i fan bonic a la preciosa estanteria del menjador.

Per a tots aquells serièfils que vulguin anar una mica més enllà i reflexionar sobre la ficció televisiva i la seva influència en la cultura popular, tenim una proposta que és un MUST!

Teleshakespeare - Jorge Carrion - Fenomeno - series tv

Si veu llegir Teleshakespeare (o no), i voleu llegir el pròxim llibre de Jorge Carrión, però us fa mandra la lectura en general… us proposem el que vindria a ser la “versió peli” del seu nou llibre. Més aviat és una “mini-sèrie” de 5 capítols, amb cameos d’artistes convidats com Jordi Balló, professor de Comunicació Audiovisual a la UPF, o Concepción Cascajosa, autora del llibre “La Caja Lista“.

Aquesta “mini-sèrie” tant a la britànica, de només 5 capítols, s’emetrà en forma de seminari al MACBA. (No és la HBO, però també és de qualitat).

El cost de la temporada seminari són 20€, i si només voleu assistir a una sessió són 5€ (si queden places).

Més info: http://bit.ly/QEnnyv

I si us voleu inscriure, feu clic aquí: http://bit.ly/PsUOmA

 

Podeu seguir-nos a @SERIELIZADOS, a facebook.com/SERIELIZADOS i a www.serielizados.com

Tags: , , , , ,

5 llibres serièfils per deixar de mirar la TV i llegir

divendres, 18/04/2014 | Consum

No heu tret llibre per Sant Jordi? No pot ser! El bon català té fred després de dinar i treu llibre quan Sant Jordi el drac va matar. Això és així. Aquests dies sembla que tothom escriu llibres, ja siguis mediàtic o no, t’audoeditis en Kindle, o facis copy-paste de la viquipèdia.

Nosaltres no treiem llibre (prometem que l’any vinent ho farem. No volem estar exclosos del “bon català”), però en reivindiquem 5 de ben serièfils que va bé tenir a la tauleta de nit o a la tauleta digital:

  • “Orange is the New Black” de Piper Kerman

Què va ser abans l’ou o la gallina? En aquesta història, tot va sorgir d’una història real, la de la Piper Kerman. La seva relació amb una traficant de droga la va acabar portant a haver d’ingressar durant 15 mesos a la presó. Aquesta “experiència” la va voler deixar per escrit en un llibre, que es va convertir en un best-seller i, que posteriorment s’ha convertit en una serie de televisió (també molt recomanable!).

Editat per Ariel.

→ Compra’l

Piper-Kerman-and-Taylor-Schilling- orange is the new black - netflix - editorial ariel

Piper Kerman (dreta) i l’actriu que la interpreta a la sèrie (esquerra)

  • “Homicidio” de David Simon

Heu vist The Wire? La sèrie que tota la crítica sempre posa als primers llocs del rànquing. Vindria a ser el Ciudadano Kane de les sèries televisives. Pot haver-hi debat, però ningú considera que no sigui un visionat imprescindible. Doncs David Simon, abans de fer The Wire va tenir accès il·limitat a una unitat policial d’homicidis a Baltimore. D’aquesta investigació en va sortir aquest llibre. Un thriller apassionant que que es fixa en la cultura de la violència a una ciutat on cada tres dies moren assassinades 2 persones. Llegiu-lo i mireu The Wire!

Editat per Principal de Libros.

→ Compra’l


  • “Filosofía de Hielo y Fuego” de Bernat Roca, Francesc Vilaprinyo i David Canto

No és nou que el fenomen Juego de Tronos ha revolucionat el triangle freak de la ciutat. De fet Gigamesh ha pogut ampliar la seva botiga gràcies a l’assassí de personatges que és George R. R. Martin. Una passió per degollar que no és pas un tall superficial, sinó un de ben profund. I aixó s’han posat a analitzar els tres autors de “Filosofía de Hielo y Fuego”, les claus per trobar les arrels culturals i filosòfiques de l’obra de Martin.

Editat per Viena Edicions.

→ Compra’l

Filosofía hielo y fuego - David Canto - francesc vilaprinyo - bernat roca - juego de tronos - viena ediciones

  • “Primera Temporada” d’Enric Pardo

Amb un personatge que es diu Cliff Hanger i un títol anomenat “Primera Temporada” algú pot discutir que és un llibre purament serièfil? No sorprén que la persona que l’ha escrit sigui l’Enric Pardo. El llibre es defineix com “una historia de series i amor en temps del Whatsapp” i es presenta amb un vídeo com aquest. Només per aquesta promo ja ens ha guanyat.


Editat per Reservoir Books.

→ Compra’l

  • “Teleshakespeare” de Jorge Carrión

I per si sou més analítics i voleu llegir entre línies la TV com a fenomen cultural.  Aquest és el vostre llibre per ser uns bons SERIELIZADOS. Molta reflexió sobre aquest fenomen narratiu i visual, i no només això, també sense pretendre-ho es converteix en una guia selecta per descobrir sèries que valen la pena! (Soprano, Deadwood, Treme, The Good Wife…). “Si Shakespeare va retratar com ningú l’home i la dona de la seva època, ningú com les sèries per retratar la nostra societat!”

Editat per Errata Naturae.

→ Compra’l 

Teleshakespeare - Jorge Carrion - Fenomeno - series tv

I si encara us queden quatre quartos us proposem més llibres, en aquest cas potser no parlen de sèries però són escrits per serièfils de la “família de SERIELIZADOS” com l’Aureli González o el David Castillo, descubriu-los aquí.

Feliç lectura!

Podeu seguir-nos a @SERIELIZADOS, a facebook.com/SERIELIZADOS i a www.serielizados.com

 

Tags: , ,

Els 3 millors webs per buscar (i trobar) subtítols

dimecres, 9/04/2014 | Consum

Siguem realistes. Les plataformes legals de les que vam parlar fa uns dies estan molt bé, però per desgràcia no tenen tot el que volem. Quan no trobem el que busquem és quan hem de fer valer el màster en descàrregues de torrents que tots els serieaddictes hem de tenir al nostre currículum. Ara, això si, un tema a part són els subtítols…. ai… els maleïts subtítols. El drama del sèrieaddicte actual. Ha arribat l’hora d’honorar i de mostrar al món el gran curro que fa aquesta gent perquè, encara que les seves nòvies potser no estiguin gaire contentes, a nosaltres ens salven la vida i la sèrie. Però el problema també és saber trobar els webs indicats. Per això us mostrem la guia definitiva amb les tres millors plataformes on fins i tot trobareu subtítols per a sèries daneses.

1. Subtítulos.es

-Avantatges: et deixa baixar el .srt (l’arxiu de subtítol) directament sense mandangues de .zip, winrar i programes que sembla que et colin virus a l’ordinador. A més d’estar llestos l’endemà de l’emissió del capítol, generalment es pot escollir l’idioma, fins i tot el català. Subtitulos.es sens dubte és la millor base de dades de subtítols que hi ha ara mateix a la xarxa.

-Inconvenients: No n’hem trobat. Està tan refotudament bé que si es presentéssin a les eleccions els votaríem. Llàstima que segurament seria un partit minoritari, la versió original subtitulada en aquest país no es porta gaire.

subtitulos.es-serielizados-time-out-barcelona

2. Subdivx

-Avantatges: Acostuma a tenir tot el que busques, sobretot és força ideal per trobar subtítols de sèries més minoritàries que a d’altres webs és complicat o impossible trobar.

-Inconvenients: Si una de les coses positives de l’anterior web és la bona organització, Subdivx és un punyeter caos. És una llista estil fòrum on et pots tornar boig. Per facilitar-te la feina et recomanem que facis servir el combo de tecles ctrl+F i copiïs directament el nom de l’arxiu de vídeo de la sèrie, o si més no el nom del “rippejador”. Una altra pega és que no se’t baixa directament el .srt, sinó un arxiu .zip que has de descomprimir. No recomenable per a impacients.

subdivx-series-subtitulos-serielizados-addictes-time-out-blog

3. Sèries VOSC

-Avantatges: Catalunya no només està ben posicionada amb el vi i el cava, també ho comença a està en el tema dels subtítols. Poca conya. La gent de sèries VOSC ofereix subtítols molt fiables en català, a més també es troben enllaços de vídeo amb els subtítols integrats. Tenen totes la majoria de sèries “trendie” actualitzades fins el darrer capítol, així que aquells que aneu a l’última no dubteu en visitar Sèries VOSC.

-Inconvenients: Tot i que estan actualitzades, no tenen indexats tots els subtítols de totes les temporades. És un bon web per si vas al dia.

Sèries-VOSC-Serializados-subtitols-addictes

 

Nota per a principiants: Vigileu que concordin els noms del “rippejador” amb els arxius de vídeo i de subtítol (que, què collons es el “rippejador”? Ho deixem pel pròxim capítol).

Podeu seguir-nos a @SERIELIZADOS, a facebook.com/SERIELIZADOS i a www.serielizados.com

Tags: , , , , ,

Parlem de sèries: La TV explicada a les Biblioteques

dilluns, 31/03/2014 | Catalunya

Addictes a les sèries! Agafeu boli i marqueu aquests dies a l’agenda. Si sou més 2.0 agafeu l’smartphone i poseu-vos les alarmes per als següents dies.

I és que les Biblioteques de Barcelona organitzen gratuïtament un cicle de xerrades sobre ficció televisiva amb experts com Salvador Bernabé, Jorge Carrión, Manuel Recio o el “serielizado” Iván Gómez!

Dilluns 31 de març

- Les dones de Mad Men

Iván Gómez, professor de Cinema i Televisió a la URL Blanquerna, xerra a les 19h a la Biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra.

Per anar fent boca podeu llegir la carta de l’escriptora Cati Moyà dedicada a les dones de Mad Men: “Carta a les amantes de Don Draper”.

Les dones de Mad Men - Don Draper - biblioteques barcelona

Dimarts 1 d’abril

- Viatge al costat fosc de la família nord-americana. De The Sopranos a The Americans

Iván Gómez xerrarà a les 19h a la Biblioteca Vallcarca i els Penitents- M. Antonieta Cot.

Podeu posar-hi una prèvia amb un article seu que es passeja pel costat fosc de les sèries americanes: “Diez disparos que cambiaron América”.

 Simpsons Soprano costat fosc de la familia americana

Dimecres 2 d’abril

- Joc de Trons: de la literatura a la pantalla

Salvador Bernabé, professor de cinema a la UPF, xerrarà a les 19h a la Biblioteca El Carmel – Juan Marsé.

la mort als llibres de george rr martin - joc de trons - juego de tronos

Dimarts 8 d’abril

- Breaking Bad com a nou paradigma

Jorge Carrión, autor del llibre Teleshakespeare, xerrarà a les 19h a la Biblioteca Xavier Berenguel.


Dilluns 19 de maig

- Es troba a la TV la gran novel·la americana? The Wire, Mad Men i Sons of Anarchy

Jorge Carrión xerrarà a les 19h a la Biblioteca Poble-Sec – Francesc Boix.

Costat fosc familia americana - The Wire - Stringer Bell

Divendres 23 de maig

- Treme, un passeig per la música de Nova Orleans

Manuel Recio, periodista i autor del blog “La música es mi amante” xerrarà a les 19h a la Biblioteca Vapor Vell.


Podeu seguir-nos a @SERIELIZADOS, a facebook.com/SERIELIZADOS i a www.serielizados.com

Tags: , , , , ,

Primera Audiència Catòdica

dilluns, 17/03/2014 | Catalunya, Festivals

Som uns pixapins que entenem més com funciona la descàrrega de torrents que en quin moment del dia ponen ous les gallines. Sabem més sobre el calendari de temporades serièfiles que quan és la temporada de la pera llimonera. Així doncs, visitar comarques ens va bé per retornar als orígens d’allò natural. Però aquesta vegada, a comarques tenen una proposta cultural de primer ordre.

Només direm una frase: “Winter is coming…

Si sabeu de què us parlem, llegiu amb atenció i reserveu-vos el dissabte. Si no ho sabeu, potser és hora de conèixer-ho.

La gent d’”Els Reis Catòdics“, han muntat un sarau interessant al voltant de Joc de Trons. Un menú degustació per a fanàtics i seguidors, amb molts plats a digerir:

Game of thrones meal - Joc de trons - Juego de Tronos

Així doncs, si us ve de gust aquest menú, haureu de venir a la “Primera Audiència Catòdica” al Centre Cívic Can Pau Raba.

És GRATIS i promet ser de molt bona digestió!

Reis catodics vic serielizados game of thrones

P.D. No som imparcials. Ho sabem, però ens agrada tant la proposta que ho havíem de fer extensible…

Podeu seguir-nos a @SERIELIZADOS, a facebook.com/SERIELIZADOS i a www.serielizados.com

Tags: , , , , ,

5 raons per anar a la Marató de True Detective

dijous, 13/03/2014 | Catalunya, Festivals, Oscars, Premis

Ens agraden les sèries. Ens agrada la pantalla gran. I ens encanta la paraula GRATIS. Si a més ens proposen una marató de la sèrie del moment, ja és el súmmum per a qualsevol serièfil!

Aquest dissabte 15 de març (13.30h-21.30h), el Cinema Maldà projectarà els 8 capítols de la primera temporada de True Detective! I la nostra excitació és tal que només se’ns acut donar motius per fer cua i desitjar “per molts anys” a la iniciativa!

Aquí 5 raons per anar a la Marató de True Detective:

  • Gaudir de la magnífica cancó de la careta inicial (també magnífica) en un equip de so de cinema.


  • Veure els espectaculars paisatges de Louisiana, en pantalla gran.

Louisiana_TrueDetective_Landscape

  • Sentir el fenomen “McCoinassance“, o com Matthew McConaughey ha passat de ser un actor menyspreat, a guanyar un Oscar i ser considerat un actor de culte.

McConaissance True Detective

  • Poder aplaudir al final de l’últim capítol.

True Detective HBO

  • Tenir l’excusa per buscar un bar a Barcelona on et serveixin una “Lone Star” ben freda, i retallar-la fent figuretes (com si fossis Rust Cohle en un interrogatori).

print1

Us animem a viure aquesta experiència mística de 8 hores plenes de filosofia, assassinats i rituals misteriosos.

I si després de tantes hores veieu que se us ha quedat el cul quadrat, sempre us quedarà l’altre marató del cap de setmana. La de Barcelona. Però per a aquesta toca córrer molts quilòmetres, i a nosaltres això de córrer ens fa tanta mandra, que ja esperarem a que facin la sèrie i la passin als Maldà.

Podeu seguir-nos a @SERIELIZADOS, a facebook.com/SERIELIZADOS i a www.serielizados.com

Tags: , , ,

Les 3 millors plataformes per veure sèries online

dijous, 13/03/2014 | Consum

Estàs cagat. Després que tanquéssin series yonkis t’ha entrat el canguelo i no saps on collons trobar la teva dosi. La por als “virus”, pop-ups, finestres que s’obren, de cop i volta sents un so que entra per alguna de les 25 pestanyes que se t’han obert al clicar l’enllaç de series.ly, els subtítols (si és que n’hi ha) no van sincronitzats, el teu router s’ha fregit de tant ressetejar-lo… STOP. Ets conscient que estàs passant més temps per esbrinar com veure la sèrie que realment mirant el capítol? Ara que sembla que comença a haver-hi mà dura de veritat amb el tema de les plataformes il·legals (o més ben dit alegals), t’hem fet la feina buscant els 3 millors webs per veure sèries online. Petit detall: s’han de pagar.

 

Filmin

-Les tres sèries que més ho peten: Sherlock, The Shadow Line i House Of Cards (UK).

-Preu de la tarifa plana: 7 euros mensuals. Pots subscriure’t aquí.

-Avantatges: la majoria  són sèries “de culte” en VOSE, difícils de trobar a la xarxa.

-Inconvenients: no té gaire sèries actuals.

LOGO FILMIN - serializados

Canal + Yomvi

-Les tres sèries que més ho peten: True Detective, Breaking Bad, i House of Cards (USA).

-Preu de la tarifa plana: 9.95 euros mensuals (sense IVA). Pots subscriure’t aquí.

-Avantatges: catàleg extens amb sèries actuals i en VOSE. La majoria de sèries en emissió als Estats Units es poden veure el dia després a Yomvi amb subtítols i en bona qualitat.

-Inconvenients: per un tema de drets no tenen totes les sèries completes, a més la majoria tenen data de caducitat.

Yomvi-02

Wuaki.tv

-Les tres sèries que més ho peten: The Shield, Justified i Fringe.

-Preu de la tarifa plana: 7 euros mensuals. Pots subscriure’t aquí.

-Avantatges: catàleg molt comercial amb sèries actuals amb totes les temporades completes.

-Inconvenients: no hi ha opció de subtítols. Només es poden veure en versió original o doblada al castellà.

serielizados-wuaki-series

Sempre ens queixem que aquí encara no tenim Netflix, però hi ha plataformes que cada vegada ho estan fent millor i estan aconseguint començar a introduir un nou model de visionat molt consolidat a altres països. Això sí, els torrents a Espanya segueixen traient fum i per això ens hem estalviat d’explicar-vos quines plataformes il·legals hi ha,  ja sabeu on trobar-les (putarrots).

Podeu seguir-nos a @SERIELIZADOS, a facebook.com/SERIELIZADOS i a www.serielizados.com

Tags: , , , ,

“Selfies”, Oscars i Frank Underwood

dijous, 6/03/2014 | Oscars, Premis

El mòbil crema dades a mansalva. Vivim en un 3G permanent, en el que tuitegem, espiem fotos de la festa d’ahir i critiquem a través de grups de WhatsApp.

L’internet a la mà (això literal) ens ha fet evolucionar com a espècie (a millor o a pitjor ja depèn del capítol de Black Mirror que mirem). I ens ha creat l’impuls de mostrar les nostres vergonyes en públic, ja sigui fent “cuellacos” o semi-nus davant el mirall del lavabo.

A les xarxes socials, per això, pretenem ensenyar una versió millorada de nosaltres mateixos, intentem fer un filtre per ensenyar un “super jo”. Però tot i aquest alter ego cibernètic, entre línies es pot llegir tot… I acabem sent més transparents del que potser voldríem.

Així, un dels fenòmens que més explica la nostra vida en ple segle XXI, és el “selfie”. Aquesta autofoto, que bé porti filtres pastels d’instagram o no, és una imatge que al segle XX pràcticament era inexistent (amb l’excepció de la vintage Polaroid).

Seguint aquesta moda, els Oscars del passat diumenge van voler tenir el seu “selfie” (òbviament esponsoritzat), que això és Hollywood i no una ONG!

Però no us ensenyarem el “selfie” oficial! Vivint en l’era de la comunicació segur que l’heu vist i les imatges que ens interessen són l’altre gran fenomen d’internet: viralitzar imatges retocades. (Déu beneeixi el Photoshop, o encara millor el Paint!).

Selfie 1:

Simpsons Selfie als Oscars

Homer Simpson no és benvingut als Oscars

Selfie 2:

Frank Underwood de House of Cards

Frank Underwood està a tot arreu

Selfie 3:

House of Cards Series tv

Frank Underwood és tothom

P.D: No sabem si Kevin Spacey és així, o l’essència de Frank Underwood (el seu personatge a House of Cards) s’ha apoderat d’ell. Però la seva capacitat d’acaparar coses és imprevisible… fins i tot amb la pizza. Ell no en vol un tall, vol la caixa sencera.

Kevin Spacey - Frank Underwood Pizza Oscars

Podeu seguir-nos a @SERIELIZADOS, a facebook.com/SERIELIZADOS i a www.serielizados.com

5 raons per venir al #SERIELIZADOSfest

dimarts , 25/02/2014 | #SERIELIZADOSfest, Catalunya

Habitants del món 2.0, potser ja heu vist que organitzem un festival per als addictes al vuitè art. Sentim ser tant pesats, però havíem de fer sí o sí un post dedicat al sarau que hem muntat aquest divendres a l’Auditori de la Facultat de Comunicació Blanquerna. Un menú degustació apte per a tots els fans a la ficció televisiva amb humor, reflexió i, òbviament, visionat i descoberta de sèries. Per si dubteu en anar-hi o no anar-hi aquí us donem 5 motius perquè no falteu a la cita ideal per a tots els addictes al vuitè art (i a la birra): I A MÉS ÉS GRATIS!

1. “Masterclass serièfila” de Miguel Noguera i Xavi Daura (Venga Monjas)

Aquests dos noms ja són motius suficients com perquè us aixequeu de la cadira. El creador de l’Ultrashow i el 50% de Vengamonjas seran els encarregats d’inaugurar el festival. Si sabéssim alguna cosa més del que faran, us ho diríem.


2. “Sèries i websèries de la vida”: Lavida.es i Les nostres vides dibuixades

lavidaes
Al #SERIELIZADOSfest també hi haurà un espai per a ficcions locals de joves creadors. Lavida.es i Les nostres vides dibuixades són dos exemples de ficció original i atrevida. Dues propostes que a través de la quotidianitat de la vida (com indiquen els seus noms) ofereixen una visió de la nostra vida digital i la nostra vida dibuixada. Lavida.es és la primera websèrie que narra a través del llenguatge 2.0 propi d’Internet i Les nostres vides dibuixades fa de la imperfecció marca de la casa.

lesnostresvides

3. ”Tertúlia amb Alberto Rey, Jaume Ripoll, Javier Olivares i Òscar Broc

La Cristina Bordas (iCatFM) moderarà la part seriosa de la jornada. El guionista Javier Olivares, el cocreador de filmin, Jaume Ripoll i els crítics Òscar Broc i Alberto Rey, coincidiran a una taula per desentranyar què hi ha darrera aquestes quatre preguntes: Les sèries expliquen millors històries que el cinema? És millor Sopranos que Uno de los nuestros? “Edat d’Or”: malaguanyada o encertada expressió? Internet ofereix una oportunitat o un risc de massificació?

tertulia

4. Projecció del primer capítol de CHURCH MEN (Ainsi soient-ils), amb l’ESTRENA ONLINE dels 3 primers capítols!

Sèrie francesa creada per David Elkaïm, Bruno Nahon i Vincent Poymiro coproduïda per ARTE i Zadig Productions que ens introdueix a la vida de cinc joves que entren a un seminari de París per convertir-se en sacerdots, en ple segle XXI. El festival projectarà el primer capítol de la sèrie que va conmoure França al 2013 i que va veure la llum a Espanya gràcies al MINIPUT. A més, durant el cap de setmana es podràn veure online (en exclusiva a Espanya) els tres primers capítols de la sèrie a través de SERIELIZADOS.

ainsisoientils

5. Mandanga gratis

Admete-m’ho. Som catalans i la paraula gratis ens produeix una trempera instantània. Doncs sí, amics i amigues, el SERIELIZADOSfest, a més de tenir entrada lliure, regalarà packs de DVD’s entre tots els que participeu a Twitter amb el hashtag #SERIELIZADOSfest (Compte! amb “e”) i cerveses Moritz per a tots a mode de fi de festa/networking etílic.

Podeu confirmar la vostra assistència aquí!

P.D.: Tot l’acte es podrà seguir en streaming al web http://serielizados.com/fest

serielizadosfest

Tags: , , ,

5 raons per veure “The Fall”

dijous, 6/02/2014 | Dosis Sèries Europees, Irlanda, Regne Unit

En la setmana dedicada a la novel·la negra a Barcelona no hi poden faltar les sèries!! Ara el malrollisme es troba també a la tele. El nord d’Europa amb  Bron/Broen o Forbrydelsen ha anat contagiant aquesta atmòsfera opressiva i fosca a la resta del món fins a arribar als Estats Units ja sigui a base de remakes (The Bridge, The Killing) o a través de l’última aposta de la HBO True Detective. Nosaltres, com a bons SERIELIZADOS, us recomanem The Fall una gran dosi de novel·la negra en pantalla que va pel camí d’aquest malestar latent en la televisió actual.

1. Gillian Anderson com a detectiu “madureta sexy”

Després de veure-la a sèries com Expedient X o darrerament fent de psicòloga d’Hannibal, Gillian Anderson torna a tenir el paper protagonista que es mereix. Una detectiu “dura de pelar” que vesteix bluses de seda i que no es talla ni un segon a l’hora d’amagar els seus instints sexuals. Segurament sigui la detectiu més sexy i més creïble que ens ha donat la ficció televisiva els últims anys. Només pel tándem perillosament sexy i atractiu que forma amb l’actor Jamie Dornan, l’assassí de la sèrie, ja val la pena veure The Fall.

the_fall

2. El bé i el mal en un punt mig

The Fall fuig del clàssic plantejament de les sèries policíaques que estableixen d’entrada una barrera que separa l’assassí del detectiu. Aquí no hi ha misteris a desvelar. Des del minut 5 ja sabem qui és l’assassí. Per tant no existeix el típic punt de vista centrat únicament en el detectiu que ha de trobar qui és el culpable. No hi ha un sol protagonista sobre el que tot gira al voltant. N’hi ha dos, la detectiu i l’assassí. El que normalment se’ns planteja com una clara separació entre el bé i el mal, aquí s’esvaeix.

p00wrk40

3. Paul Spector, el “Dexter” irlandés

Des de Dexter fins a Hannibal i passant ara mateix per True Detective ens mostren els assassinats més currats de la història. Posats a ser un assassí en sèrie, fem-ho bé i donem-li una mica d’estètica al tema. Matar es planteja com el nou art a les sèries i The Fall no n’és una excepció. Paul Spector és probablement l’assassí més bèstia que podràs veure mai. Un terapeuta, pare de famíla que dedica el seu temps lliure a matar a noies de 30 anys amb una metodología precisa i impertorbable. Acollona de veritat.

Jamie-Dornan-primera-temporada-The-Fall-FrikArte

4. Format curt i directe

Cansats d’empassar-nos sèries inacabables de 23 capítols per temporada de les quals justament et decepciona el final, donem gràcies, una vegada més, al format i a l’estructura de les sèries britàniques. The Fall són 5 capítols de 1 hora cadascun que es veuen com si res i que et deixen amb el cuquet de veure una mica més, però amb la satisfacció de saber que no has perdut el temps. Això si, us deixarà amb la impaciència tan fotuda com imprescindible de veure la segona temporada, que per cert ja està confirmada.

The Fall

5. Ambientació noir

Per expressar el malrollisme clàssic del gènere negre fa falta una ambientació grisa i malalta. The Fall ho aconsegueix no només a nivell de fotografia sinó que també ho fa amb moviments de càmera atípics que et capbussen directament a la pantalla. Us advertim que durant les 5 hores que dura la sèrie, no podreu consultar ni el Whatsapp, ni el Facebook ni el Twitter. Per molt impossible que això pugui semblar, sí, estimats, The Fall us obligarà a activar el mode avió.


Podeu seguir-nos a @SERIELIZADOS, a facebook.com/SERIELIZADOS i a www.serielizados.com

Tags: , , , , ,